Çalışanlar ofise dönmek için hiç heyecanlı değil. Mesai saatleri, işe yapılan uzun ve yorucu yolculuklar gibi isteksiz olmalarını sağlayan sebepleri var. Sizler için çalışanların işe dönmek istememelerinin 5 nedenini ve çözümlerini listeledik.

1. İşe Ulaşım Zorlukları: İşyerlerine yapılan uzun ve pahalı yolculuklar, ofise dönmek istememe nedenlerinden biridir. At Work’ün yayınladığı global rapora göre, çalışanların %50’si iş yerlerine yapılan uzun veya maliyetli yolculukların ofise geri dönmek istememelerinde etkili olduğunu belirtmektedir. Birçok çalışan işe giderken harcadıkları zamanın; çalışarak, arkadaşları ve aileleriyle zaman geçirerek veya dinlerek kullanılabileceğini düşünmektedir.

Bu sorunu nasıl çözebilirsiniz?

Esnek çalışma saatleri: Çalışanların yoğun trafik saatlerinden sonra ofise gelmelerini veya trafik yoğunluğu artmadan önce ofisten ayrılmalarını imkan olarak sunabilirsiniz.

Servis hizmeti: Uzakta olan çalışanların yararlanabileceği servis hizmeti sunabilirsiniz. Böylece çalışanlar, serviste iş arkadaşlarıyla vakit geçirebilirken yol maliyetleri endişesinden de kurtulacaklardır.

2. Mesai Saatleri: Çalışanların ofise dönmek konusunda tereddüt etmelerinin bir diğer nedeni ise iş saatlerinin ve günlerinin pandemiden önceki gibi (hafta için 8-5) olacağı endişesidir. Evden çalışanlar, çalışma saatlerini daha esnek bir şekilde düzenleyebilirler.

Bu sorunu nasıl çözebilirsiniz?

Hibrit çalışma modelini uygulayarak çalışanlara, esnekliklerinin devam edeceğini garanti edebilirsiniz. Hibrit çalışma modelleri, çalışanların ihtiyaçlarına göre ofisten ve uzaktan çalışma günlerini planlamalarına olanak tanır. Toplantı günlerinde ofise gelebilir veya işlerini tamamlamaya odaklanmaları gereken günlerde evde kalabilirler.

Esnek çalışma programı: Birçok iş yeri yöneticisi için çalışanlarının tam olarak saat 8’de işe gelmeleri veya saat 5’ten önce işten ayrılmaları sorun değildir. At work raporuna göre aslında yöneticilerin yüzde 31’i çalışanların geç saatte gelmelerini veya erken çıkmalarını olumsuz görmemektedir. İşveren için önemli olan, verilen görevlerin zamanında yerine getirilmesidir. Bu nedenle ofise giriş-çıkış saatlerinde esneklik sağlanarak çalışanların ofise gelmeleri teşvik edilebilir.

3. Yavaş veya Güncel Olmayan Teknoloji: Ofiste sık sık Wi-Fi kesintilerinin yaşanması, toplantı odalarını rezerve etmek için bir uygulama olmaması veya güncel olmayan giriş prosedürleri ile çalışmak zor olabilir. Evden çalışanlar, güncel olmayan iş yeri teknolojisiyle uğraşmak zorunda kalmazlar.

Bu sorunu nasıl çözebilirsiniz?

Mevcut iş yeri teknolojinizi gözden geçirin ve nerede iyileştirmeler yapabileceğinizi araştırın. Örneğin, çalışanların iş arkadaşlarıyla birlikte çalışmak için günlerini planlamalarına yardımcı olan bir uygulama kullanıyor musunuz? Çalışanların masalarını rezerve edebildiği bir uygulamaları var mı? İş yeri ihtiyaçlarınızı dijitalleştiren ve çalışanların ofisten çalışma konusunda daha konforlu hissetmelerini sağlayacak bir iş yeri deneyimi platformu bu konuda yardımcı olabilir.

4. Konuşkan İş Arkadaşları: Ofise dönmenin en iyi yanlarından biri ise tekrar iş arkadaşlarıyla sosyalleşmektir. Ancak ofisin çok sosyal olması durumunda ne olur? Birçok çalışan, evden çalışmanın sessizliğine alışmıştır. Dikkat dağıtıcı unsurlardan daha az etkilenirler ve yapmaları gereken işe daha iyi odaklanabilirler. 

Bu sorunu nasıl çözebilirsiniz?

Verimli alan yönetimi devreye girer. Büyük toplantı odalarının yanı sıra, ofise tek kişilik kabinler veya telefon kulübesi tarzında toplantı odaları ekleyebilirsiniz. Ofiste, koltuklar ve rahat sandalyeler bulundurun. Ayrıca sessiz bir ortamda çalışmak veya gürültüden kaçmak için çalışanların kolaylıkla rezervasyon yapabilmesini sağlayın.

5. İş Arkadaşları Ofiste Değil: Ofise gelmek için hazırlanırken, birlikte çalışılacak kişilerle tam bir plana sahip olamamak ve ofise geldiklerinde onları bulamamak hayal kırıklığına neden olabilir. Çalışanlar; ihtiyaç duydukları kişilerin ofiste olmadığını görünce, ofise gelerek günlerini boşa harcamış gibi hissedebilirler. İş arkadaşları orada olmadığında ofiste nasıl birlikte çalışabilirler?

Bu sorunu nasıl çözebilirsiniz?

Hibrit çalışma modelinde, çalışanların takım arkadaşlarının farklı günlerde ofiste olması doğal bir durumdur. Ancak, çalışanların programlarını koordine etmelerine yardımcı olabilecek yöntemler vardır. Çalışanların; uygulama aracıyla tüm iş arkadaşlarının ofiste veya evde olduğuna dair bir listesini görebileceği, projeye veya ekibe göre düzenleyebileceği ve hangi günlerde ofise geleceklerini takip edebileceği bir program ile çalışmanız faydalı olabilir. 

Doğru iş yeri deneyimi platformu ile ofisten çalışmayı daha keyifli hale getirebilirsiniz. 

Noqnoq; işyeri deneyimini dijitalleştirerek geliştirir ve çalışan verimliliğini arttırır. Noqnoq ürünlerini hemen deneyimlemek ister misin?
noqnoq.com.tr