Pandemi ile birlikte çalışma alışkanlıkları tamamıyla değişti. Birçok şirket, hem çalışanların isteklerine hem de iş ihtiyaçlarına uyumlu bir çalışma modeli kurgulamaya özen gösteriyor. Çalışanların büyük bir çoğunluğu halen evden çalışmayı tercih ediyor. Şirketler ise ofiste çalışma kültürünün devam edebilmesi adına yoğun gayretler sarfediyor. Bu uğraşların altında yatan bir soru var:

Neden ofisten çalışılmalı?

Ofisler; ilişki kurmanın, işbirliğinin ve yaratıcılığı arttırmanın merkezidir. Birlikte çalışma ve birlikte bir hedefe odaklanma, çalışanların kendilerini bir amaca yönelik  motive etmelerine ve daha verimli çalışmalarına yardımcı olur. Özellikle uzun dönemli hedefleri gerçekleştirme  veya zorlu projeleri tamamlama gibi durumlarda, çalışanlar tek başlarına süreci devam ettirmekte zorlanırlar ve motivasyonları azalır. Ofis ortamında işbirliği yapma ve takım olarak çalışma, bir amaç doğrultusunda daha yüksek performans gösterilmesini destekleyecektir. Bu durum, hem işveren hem de çalışanlar için pozitif etki yaratmaktadır.

Bu doğrultuda, ilk bakışta ofiste çalışmanın 6 temel kazanımını sizler için listeledik.

1 – Ofiste çalışmak bir amaç ve aidiyet duygusu uyandırır.

COVID-19 pandemisi, dünya genelinde insanların hayatını derinden etkiledi. Bu dönemde, çalışanların üçte ikisi, mevcut koşulların getirdiği zorluklar nedeniyle, hayatlarında amaçlarını yeniden düşünmek zorunda kaldı. Pandemi, insanların iş ve özel hayatlarında değişiklikler yapmalarını, geleceğe yönelik hedeflerini ve planlarını gözden geçirmelerini sağladı. Çalışanlar, bu dönemde işlerindeki rol ve değerlerini, kariyer hedeflerini ve önceliklerini, aileleri, arkadaşları ve toplumları için ne yapabileceklerini yeniden değerlendirdiler.

Amaç ve hedef hissini destekleyecek bir işyeri oluşturmak önemlidir. Bir takım veya bir grup insanın, ortak bir hedefe yönelik olarak işbirliği yapmaları, başarı şansını artırır ve başarıya ulaşıldığında, bu başarının paylaşılması ve kutlanması insanlar arasındaki bağları ve dayanışma duygusunu da pekiştirir.

Bu nedenle, iş hayatında veya sosyal hayatta bir takım veya bir grup insanla birlikte çalışırken, birbirine destek olmak, işbirliği yapmak ve başarıları paylaşmak, daha güçlü ve başarılı bir ekip olmanızı sağlayacaktır. 

Ofisten çalışma aidiyet duygusunu artıracaktır. Aidiyet, bir grubun veya organizasyonun benimsenme hissidir. Kapalı mikrofon ve kameralarla yapılan online görüşmelerle aidiyet/ekip ruhu hissini uyandırmak giderek daha da zor hale gelmektedir. Bu nedenle bir ofisin varlığı, çalışanların yüz yüze anlamlı bağlantılar kurmasına olanak tanır.

2 – Ofiste çalışmak arkadaşlık ve birliktelik duygusunu geliştirir.


Yapılan son bir araştırmaya göre, çalışanların %37’si meslektaşlarıyla olan ilişkilerinin ofisten çalışmayı tercih etmelerinin en önemli nedeni olduğunu belirtmiştir. Arkadaşlık ve birliktelik duygusu, çalışanların işyerindeki memnuniyetlerinin önemli bir unsurudur.

Ofiste birlikte zaman geçirmek, dijital olarak kurulan arkadaşlık ilişkilerinin iletişimlerden daha üstün olmasını sağlar. İş çıkışı buluşmalar ve kahve molaları gibi aktivitelerle birlikte sosyal bağlar kuvvetlenir. Yapılan araştırmalar, tam zamanlı uzaktan çalışanların, ofis çalışanlarına kıyasla %33 daha az iş arkadaşı olduğunu ortaya koymaktadır.

3 – Ofiste çalışmak üretkenliği artırır.

İnsanlar şüphesiz her yerden verimli olabilirler. Ancak, çalışanların sadece %13’ü, evden çalıştıklarında daha verimli olduklarını hissettiklerini ifade ederken, çoğunluğu (%87), verimlilik ve konsantrasyonlarının ofiste çalıştıklarında daha yüksek olduğunu belirtmektedir.

Ofis ortamı, bilgi paylaşımını ve erişilebilirliği sağlayarak üretkenliği arttırmaktadır. Çalışanların %42’si bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde erişme imkanının üretkenlik seviyelerini artırdığını belirtiyor. Bu arada birçok çalışan, üretkenliğin iş yerindeki temel amaç olduğunu düşünmektedir.

Bir araştırmada; çalışanların %61’i ilişki kurmaktan daha önemli bir sonuç olan üretkenliğin, ofiste bulunmanın en önemli nedeni olduğunu belirtmiştir.

4 – Ofisten çalışmak takım çalışmasını geliştirir.

Ofiste çalışmak; uzaktan çalışmaya göre takım çalışmasına çok daha uygun bir ortam sunar. Ofiste çalışanlar, uzaktan çalışanlara göre  %52 daha fazla takım çalışması gerçekleştiriyor. Uzaktan çalışanlar çoğunlukla tek başlarına çalışırken, hibrit ve tam zamanlı ofiste çalışanlar ise işlerini  iş arkadaşlarıyla birlikte yürütüyorlar.

5 – Ofisten çalışmak yeni başlangıçları kolaylaştırır.

Kimi yeni işe başlayanlar, başarılı bir şekilde uzaktan işe alım deneyimi yaşadı. Ancak,  yüz yüze olan deneyimler ilk günkü gerginliklerin üstesinden gelmelerine yardımcı olmanın dışında  yeni başlayanların  oryantasyonlarına önemli katkılar sunar. Ofiste bir arada olmak;  yeni işe başlayanlara soru sorarak ve izleyerek öğrenmeleri için daha fazla fırsat sunar. İşlerinde etki yaratabilecek bilgileri özümsemelerini de hızlandırır. Diğer iş arkadaşlarını gözlemleyebilir, mevcut süreçleri inceleyebilir ve iş yeri hedeflerini daha çok benimseyebilirler.

6 – Ofisten çalışmak, çalışanların kariyerlerinde ilerlemeleri için önemlidir. 

“Gözden ırak, gönülden ırak.” Fiziksel olarak işyerinde olmak kariyerde ilerlemek için çok önemli olabilir. Araştırmalar, yöneticilerin %96’sı ofiste yapılan işlere evden yapılan işlerden çok daha fazla dikkat ediyor. Kariyer gelişiminizde karar verici yöneticilerinizin gözlerinin önünde olmanızda fayda var.

Ayrıca, bir ofiste çalışmak, kariyerinizi geliştirmek için yeni beceriler öğrenmenize yardımcı olabilir. Örneğin, kıdemli liderlerin yangınlarla nasıl başa çıktıklarını, sunumları nasıl yönettiklerini veya sorunları nasıl çözdüklerini izleyebilirsiniz. İş arkadaşlarınıza size yabancı olan konular hakkında sorular sorabilirsiniz. Bir ofiste olmak, doğası gereği başkalarının üzerinde çalıştıkları şeylere daha fazla maruz kalmanızı sağlar ve beceri setinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Evet, doğrusu işyerin değer önermesi değişti. Artık ofis ortamı işbirliği, yaratıcılık, üretkenlik, kültür ve birlikte kutlama gibi evde veya sanal ortamda bulamayabileceğiniz her şey için bir alan olma iddiasında. Ve bunların  tümünü destekleyen bir alan yarattığınızda, çalışanlarınızı evden çalışmak yerine ofisi seçme konusunda gerçekten heyecanlandırabileceksiniz.